2013-01-18

Ingatlan adásvétel – Illeték költségei

Visszterhes vagyonátruházási illeték

Lakásvásárlás esetén a vevőnek visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, míg az eladó a vételár után adózik. Az illeték alapja – az általános szabályok értelmében – a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke ingatlanonként, 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték e fölötti része után 2%, de legfeljebb 200 millió Ft.

Ingatlan típusaFizetendő illeték
Lakás, családi házA vételár 4%-a
Beépítetlen területA vételár 4%-a
GarázsA vételár 4%-a
ÜdülőA vételár 4%-a
Egyéb ingatlanA vételár 4%-a

Kivételek az illetékfizetési szabályok alól

Telek esetén:
Amennyiben vállalja, hogy a telekre 4 éven belül lakóházat épít és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%–át, az illeték megfizetését a hivatal 4 évre felfüggeszti és a határidőben történő igazolást követően az illeték törlésre kerül. Amennyiben a használatba vételi engedély nem kerül az illetékkiszabásra történő bejelentéstől számított 4 éven belül bemutatásra, az illetéket büntető kamattal együtt kell megfizetni.

Kérem vegye figyelembe, hogy pontos tájékoztatást a kiszabásra kerülő illetékekről, az esetleges kedvezményekről, kivételekről csak az adott ügylet teljes ismeretében tudunk adni.

Call Now Button